En komplett guide til pianoøving i 2024!

Det er ikke bare mulig å bli bedre på å spille piano, men også å øve på piano. I denne bloggen skal du både få lære om tankesett og ulike metoder som vil hjelpe deg til å bli en øvelsesmester. Kanskje er noen av tankene nye for deg - og det er helt i orden! Men jeg vil utfordre deg på å appliserer dem i din øving, og gi det litt tid, så vil du merke en dramatisk effekt i positiv retning i ditt pianospill.

Bilde av pianoøving

I våre travle liv, er det lett å nedprioritere drømmene våre. Ja kanskje til og med glemme dem! Hvis du leser denne bloggen, vet jeg at piano er en prioritet for deg. Jeg har skrevet dette innlegget med personer som deg i tankene, og skal gi deg innsikt i noe av det absolutt viktigste for at du skal kunne nå dine mål på piano! Nemlig, hvordan du øver.

Saken er den at de aller fleste ikke vet hvordan de skal øve effektivt på piano. De bruker MANGE timer bak piano, men ser allikevel få resultater. Og det er ikke deres feil. Det handler bare om at de ikke har blitt fortalt hvordan de skal øve for å oppnå framgang. Det skal du få vite idag.

Hvordan øve som en mester?

Du har kanskje hørt det før: "Øvelse gjør mester"! Hvis du er som meg, har du tatt til deg dette og tenkt at, så lenge jeg bare øver x-antall timer, vil jeg til slutt bli ekspert. Faktum er at veldig mange tenker det. "Så lenge jeg øver, kommer jeg til å bli mester". Det er jo egentlig en veldig logisk tanke. Hvorfor er det da slik at noen uker, kanskje til og med måneder, føles det som at man ikke ser noe fremgang, til tross for at man legger ned mange timer med hardt arbeid?

Sannheten er at øvelse i seg selv ikke gjør noen til en mester! Det er mest riktig å si at "riktig øvelse, gjør mester".

Kvaliteten på øvingen din er like viktig som kvantiteten. Hvordan du øver har mye å si for hvilke resultater du kommer til å oppnå. De musikerne vi kjenner som eksperter innenfor sitt fagfelt har blitt det som et resultat av jevnt og bevisst arbeid. Øvingen deres har både jevn mengde og høy kvalitet. De er eksperter på å øve som en mester, og denne formen for øving kalles på engelsk for Deliberate Practice. På norsk kan det oversettes til "øving med hensikt»

Øving med hensikt

Vitenskapelige studier har gjort det mulig å trekke ut de viktigste prinsippene for deliberate practice i kognitive, perseptuelle og motoriske oppgaver. Når du øver - enten det er for deg selv eller til en konsert, er det essensielt at øvingsøktene dine har disse 4 nøkkelelementene.

Prøv å gjør din øvingsøkt:

1. Intensjonell

2. Mål-orientert

3. Responsiv

4. Repeterende

Intensjonell øving

Hva gjør du når du setter deg ned for å øve? Brukes mesteparten av tiden på å spille gjennom musikk du allerede kan godt, eller går den til å jobbe med de områdene som faktisk trenger forbedring? I mange år synes jeg dette var vanskelig selv. Jeg brukte alt for mye tid på å spille gjennom det jeg kunne - det var jo så gøy! Også ga det en god mestringsfølelse. Å øve på det jeg ikke mestret så godt derimot....det var mye tyngre. Etterhvert forstod jeg at det ikke førte meg til det nivået jeg ønsket. Hvis man virkelig vil ta pianospillingen til neste nivå, krever det intensjonell øving. Ja, rett og slett litt hardt arbeid.

MOTIVASJON OG UTHOLDENHET VEIER OPP FOR TALENT OG MEDFØDTE EVNER - ALLTID! DU HAR VIRKELIG MULIGHETEN TIL Å NÅ DET NIVÅET DU ØNSKER. DET HAR JEG SETT HOS MANGE AV MINE ELEVER. DET SOM SKILLER DE SOM OPPLEVER FREMGANG, MOT DE SOM IKKE GJØR DET, OPPLEVER JEG AT HANDLER OM HVOR INTENSJONELLE DE ER MED ØVINGEN SIN.

Så, neste gang du setter deg ned ved piano, spør deg selv: "Er dette øvingstid, eller tid for å bare kose seg?" Denne bevisstgjøringen vil gjøre tiden bak pianoet intensjonell. Jeg mener det er viktig med begge deler! Uten tid til å bare spille for gøy, kan man fort miste motivasjonen.

En god hjelp her (noe jeg også bruker selv i min øving) er å sette på en alarm. Si at du feks har bestemt deg for å spille piano 1 time en onsdag ettermiddag. Bestem deg på forhånd hvor mye av tiden som skal brukes på konkret øving, og hvor mye som skal brukes på å spille for gøy. Sett en alarm til de ulike delene av økten slik at det er enklere å holde seg til det man har bestemt på forhånd. Jeg tipper du kan gjette hva jeg mener hovedvekten av øvingen skal gå til :)

Målorientert øving

Øvingsøkter burde alltid ha spesifikke, utfordrende og passende mål. Oppnåelige mål er alltid med på å bygge, forbedre og utvide eksisterende ferdigheter! Hvis du har bestemt deg for at du virkelig ønsker å se framgang, er det en 2-stegs prosess jeg anbefaler deg å ta fatt i: (1) begynn med å finne svakheter og utfordringer, og (2) sett deg deretter mål for å overkomme disse.

Høres ganske greit ut, sant? Dette punktet henger på flere måter sammen med det å øve intensjonelt. Spiller du gjennom det samme stykket 20 ganger og lurer på hvorfor du fortsatt ikke mestrer det? Øving med hensikt krever mål som skaper framgang. Rent praktisk vil det si at når du øver på en sang, må du identifisere de vanskeligste taktene, fingerposisjonene og rytmene. Sett deretter av dedikert tid til å fokusere kun på disse aspektene. Jobb med hvert aspekt, helt til du opplever at du mestrer det. Deretter kan du gå videre.

SETT AV TID TIL Å IDENTIFISERE SVAKHETENE DINE. DET KAN VÆRE UBEHAGELIG OG KJEDELIG, MEN BELØNNINGEN ER STOR! GI DEG SELV OPPGAVER OG MÅL FOR Å STYRKE DEM, ELLER SPØR DIN PIANOLÆRER OM KONKRETE TIPS!

Sett deg mål foran hver økt eller uke. Eller begge deler! Jeg anbefaler dette så varmt. Det har betydd en STOR forskjell i min egen øvingsrutine. Selv om målet for en økt er så enkelt som å spille gjennom et stykke for å finne ut hvor det trengs forbedring - skriv det ned. Da har du det svart på hvitt, og vet nøyaktig hva tiden skal brukes på.

Responsiv øving

Når jeg sier responsiv øving, mener jeg øving med tilbakemelding. "Hvordan kan jeg få tilbakemelding når jeg øver for meg selv" lurer du kanskje på? Svaret er: Du er din egen beste kritiker frem til neste pianotime. Etter du har spilt gjennom et stykke for deg selv, stopp og tenk tilbake på det du nettopp gjorde. Hva var målet med denne gjennomspillingen, og ble det oppfylt? Var rytmen god, hvordan var flyten, og hva med fingerposisjonen?

En av de beste måtene å faktisk kunne gi seg selv tilbakemelding på, er ved å gjøre opptak av egen spilling. Dette synes jeg var veldig rart til å begynne med, men den dag i dag er opptakeren min beste venn på øvingsrommet. Det er mye lettere å lytte til et opptak av seg selv enn å prøve å evaluere mens man spiller. Det kan være fint å ha med seg en liten notatblokk og notere ned de tingene man tenker på når man lytter gjennom opptaket.

Repeterende øving

Se for deg at du sitter ved piano og skal spille en ny sang. Du starter fra toppen, og alt går fint helt frem til du plutselig spiller en feil eller tre…

Kjenner du deg igjen i eksempelet ovenfor? Det gjør du antageligvis. Det skjer med oss alle! Spørsmålet er hva gjør vi når vi spiller en feil?

De aller fleste går tilbake til starten og håper at de unngår samme feil neste runde. Dessverre så vet vi hvordan det vil gå. Du kommer til den vanskelige seksjonen og samme feil skjer mest sannsynlig igjen. Å bli en mester i noe krever repetisjon. Enten det handler om å lage en perfekt kopp med kaffe, sette ballen i krysset hver gang, eller spille "Für Elise" på piano. Repetisjon er essensielt! Så istedenfor å begynne fra toppen igjen er nøkkelen å repetere området som er vanskelig. Hvis du feks opplever problemer i takt 8 , kan du starte fra takt 7, og spille ut takt 9. Dette for å få en sammenheng.

Erfaringsmessig tenker jeg at det ikke lønner seg å repetere i det uendelige. Jeg anbefaler å sette på en nedtelling i 10-15 minutter, og fokusere godt denne tiden. Når tiden har gått bytter du oppgave - uansett hvor god eller dårlig flyt du opplever at du har. Neste gang du skal øve, kan du fortsette der du slapp forrige økt. Ofte når du kommer tilbake til den samme takten neste dag, har hjernen rukket å prosessere det du spilte i går, og flyten er blitt bedre!

DET ER EN TID FOR Å REPETERE, OG EN TID FOR Å BARE SPILLE!

Dette sitatet er viktig! Det er ikke alltid tid for å repetere. For alle perfeksjonister der ute, kan dette være utfordrende. Prøv allikevel å skille mellom øvetid og spilletid. Hvis du feks sitter ned for å øve i 60 minutter, kan du bruke 45 minutter på typisk «øve-arbeid». Da er det tid for å stoppe opp, repetere, pirke osv. Men sett alltid av noe tid til bare å spille også! I denne tiden vil jeg at du skal gjøre alt du kan for å ikke stoppe opp når du spiller en feil. Fokuser på å spille stykket gjennom i sin helhet, uavhengig av om det kommer noen «blåtoner» her og der!

Du lurer kanskje på hvorfor jeg vil du skal gjøre dette. Det er enkelt og greit fordi du vil ha stor nytte av dette når det kommer til tiden du skal fremføre det for andre. Du lærer hjernen og refleksene dine at det er greit med noen feiltoner her og der når du er i spillemodus. Dette kan være irriterende vanskelig i starten, men jo mer du gjør du, desto bedre blir du på å skille mellom øvetid og spilletid!

Ekstra tips & triks til din pianoøving

Avslutningsvis har jeg noen små tips og triks som jeg gjerne vil dele med deg. Dette er ting du kanskje har tenkt på allerede - isåfall kan det bli en god påminnelse :) Dette er også viktige aspekter som hjelper deg på veien til å nå de målene du har.

Lokasjon - Hvor skjer øvingen?

Når det kommer til pianoøving, kan lokasjon, altså hvor øvingen foregår, utgjøre forskjellen mellom en god og dårlig øvingsøkt. Still deg disse spørsmålene når du velger ut øvingsplass:

1. Er det mye lyd eller bakgrunnsstøy her?

2. Kan jeg øve i lengre strekk uten å bli forstyrret?

3. Står piano på et godt sted i rommet?

4. Har jeg alle verktøyene jeg trenger? (penn, notatblokk, metronom, lydopptaker osv)

5. Er det god belysning?

6. Er temperaturen god?

Det å øve i et rom med mye støy, eller et sted der du konstant blir forstyrret av andre, gjør det vanskelig å gjennomføre en god øvingsøkt! Det samme gjelder hvis det er for varmt eller kaldt i rommet. Eller hvis pianokrakken er for lav eller for høy. Poenget mitt er - tenk nøye gjennom valg av øvingsrom. Du vil få mye igjen for det i form av effektive og konsentrerte øvinger.

Hvordan finne tid til å øve?

Tid er dessverre blitt en mangelvare. Mange lever travle liv, og tanken på å presse pianoøving inn i en allerede full hverdag kan virke overveldende. Jeg hører stadig vekk elever si «jeg har ikke fått øvd denne uken fordi jeg ikke hadde tid». Og dette har jeg stor forståelse for. Samtidig tenker jeg at det handler om prioritering.

DET EGENTLIGE SPØRSMÅLET ER IKKE OM DU HAR TID ELLER IKKE, MEN OM DU ER VILLIG TIL Å GI DET TID.

Jeg har gode nyheter til deg…kun 5 minutter med pianoøving om dagen vil faktisk gi resultater! Ja, du leste riktig. Kun 5 minutter om dagen. Det vil naturligvis ikke gi like store resultater som om man bruker 30min hver dag, men om du gjør det daglig, vil du se en fremgang i pianospillingen din.

Ofte er det også slik at hvis du setter deg ned for å spille i 5 minutter, vil du bli sittende lenger. Dette er fordi den vanskeligste delen av å finne tid til å øve handler om å faktisk sette seg ned og begynne øvingen. Når du først sitter der, er det gøy, og du finner inspirasjon til å holde det gående i mer enn 5 minutter.

Hvis du er blant de som synes det er vanskelig å prioritere tid til øving foreslår jeg at du starter med 5 minutter hver dag. Gjør det gjerne til et fast tidspunkt hver dag også, om mulig. Da blir det etter hvert også en vane og rytme, som gjør at det blir enklere å gjennomføre.

Øving uten piano

Trenger du å sitte foran et piano for å øve? Nei! Elementer som rytme, notelesing, teknikk, og til og med hele sanger, kan fint øves på uten et piano foran deg. Noen av elementene, som feks rytme, sier seg selv. Her er noen forslag til andre øvelser du kan gjøre:

  • Med notene foran deg - svar på disse spørsmålene;

    a) Hvilken toneart går sangen i?

    b) Hvilken taktart går sangen i og hva forteller det deg?

    c) Hva betyr symbolene du ser? (feks #, b, mf, maj osv)

    d) Finner du noen repetisjonstegn?

  • Syng melodien mens du sier notenavnene. Dette er en veldig effektiv måte å lære notelesing på.

  • Plasser fingrene på et bord og spill gjennom sangen. Gjerne høyre og venstre hånd hver for seg. Prøv å visualisere at du spiller det på et piano. Se for deg fingersetting, hvor stort strekk det er i fingrene, og hvor raskt det kommer til å gå.

Disse øvelsene kan være gode å gjøre på dager der du faktisk ikke har mulighet til å sette deg ned ved et piano. Ta med deg notene på toget eller ta de frem i lunsjpausen og bruk 5 minutter på øvelser som dette.

Konklusjon

Jeg håper det du har lest idag kan være til hjelp i din egen øvingsrutine. Det er viktig for meg å få frem at du har alle muligheter til å nå de musikalske målene du ønsker! Jeg har som nevnt sett det hos flere av mine elever. Det koker ned til om du er villig til å gå den veien som trengs for å komme dit! Det er alltid fantastisk å se gleden i fjeset til elevene, når de mestrer noe de har lagt mye arbeid bak. Det er en veldig god følelse å sette seg mål, for deretter å nå de!

Husk at det å lære seg piano krever tid. Gi deg selv den tiden. Det finnes ingen snarveier hvis du virkelig ønsker å se de gode resultatene. Men det er SÅ verdt det. Piano er noe som kan være til stor glede for både deg selv og menneskene rundt deg gjennom livet. Og mens du går denne reisen…husk på dette:

  • Ikke sammenlign deg med andre! Du har en helt unik måte å spille piano på. Fokuser på å videreutvikle din stil.

  • Prøv å unngå frasene og tankene; «jeg kan ikke», «jeg får det ikke til» osv.

  • Feire de små framskrittene! Som feks at du har lært deg en ny skala!

  • Kjenner du flere som spiller piano eller et annet instrument? Koble deg sammen med dem! Da kan dere dele erfaringer, utfordringer osv. Dette er ofte en viktig faktor for å holde motivasjonen oppe i det lange løp.

Masse lykke til med øvingen!

Del dette innlegget

👉 Gratis kurs for nybegynnere

Vil du lære å spille piano, men er usikker på hvor du skal begynne? I løpet av dette kurset kommer du til å lære navnet på alle tangentene, mestre skalaer, finne og spille akkorder i alle tonearter, og lære din første sang! Kurset består av 4 seksjoner og varer i ca 45 minutter. Det er det perfekte start-kurset for deg som er nybegynner.
Loading...